Fotiadis Music
Diogenis
ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΙΝΤΕΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ENGLISH Englishflag

Βιογραφία

Ο Δημήτρης Φωτιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία τριών χρονών πήγε με τους γονείς του στην Αυστραλία. Το 1975 άρχισε μαθήματα πιάνου, σύνθεση και ανώτερα θεωρητικά με τον Ιταλό συνθέτη, μαέστρο, καθηγητή μουσικής Γκουίντο Νικολέττι, που ήτανε διευθυντής στο Ωδείο Καλομοίρη της Αλεξάνδρειας, Αιγύπτου.

Dimitri

Το 1976 σε ηλικία εννέα χρονών, αρχίζει να συνθέτει και λαμβάνει μέρος στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Μελβούρνης. Μετά το 1980 συμμετέχει και διευθύνει την ορχήστρα του Γυμνασίου του Καντερμπέρυ. Το 1982 διοργανώνει την πρώτη παιδική ορχήστρα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Συδνεύ. Το 1983 διευθύνει τις συναυλίες του ελληνικού μουσικού συγκροτήματος Αυστραλίας.

Το Δεκέμβρη του 1983-84 έρχεται με υποτροφία στην Ελλάδα με το Greek-Australian Presidential Award που απονέμει η Αυστραλιανή Κυβέρνηση. Μελετάει δημοτικό, ρεμπέτικο, Καλομοίρη, Σκαλκότα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοϊζο, Λεοντή και γνωρίζει τις γνήσιες ελληνικές μουσικές ρίζες. Το 1984 παίρνει μαθήματα σαντούρι από τον κ.Τάσσο Διακογιώργη. Βυζαντινής μουσικής από τον κ.Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο στην Βυζαντινή Σχολή Ιεροψαλτών. Ως υπότροφος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μαθήματα πιάνου με την κα. Ελένη Παπάζογλού, σύνθεση/αρμονία με τον καθηγητή κ. Κώστα Νικήτα. Ανέλαβε την διεύθυνση του νεανικού συγκροτήματος του Πνευματικού Κέντρου στο Δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει σε συναυλίες για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Ελληνοαυστραλούς συνθέτες  Θέμου Μέξη και Τιμόθεου Αρβανιτάκη.

Παρουσιάζει τη δουλειά του στο πολυεθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο της Αυστραλίας. Γράφει μουσική για το θέατρο Τέχνης Αυστραλίας του σκηνοθέτη Σταύρου Οικονομίδη, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, «Καραγκιόζης στην Αυστραλία» και «Καραγκιόζης Πλούσιος» της Βάσω Καλαμάρα και σε μικρού μήκους ταινία «Για Οποιονδήποτε» του σκηνοθέτη Τέλη Χρονόπουλου στο Sydney Festival.

Manos Loizos concert

Το 1986-1987 ενορχηστρώνει τα τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών Βασίλη Τσιτσάνη και Μάνου Λοϊζου και δίνει συναυλίες με μεγάλη επιτυχία. Το 1988, το Scaw Ensemble του Πανεπιστημίου του Γουύλουγκονγκ παρουσιάζει την σύχρονη σύνθεση του «Chromatics» (Χρωματικές) σε τρία μέρη για φλάουτο, κλαρίνο, βιολί, κρουστά και πιάνο σε συναυλίες στο Γούλουγκονγκ και Σύδνεϋ. Το ίδιο χρόνο, το Duo Contemporain παίζει την σύνθεσή του «Sirens» (Σειρήνες) για μπάσο κλαρίνο/αλτο σαξόφωνο και μαρίμπα/βιμπρόφωνο.

Το 1989 παίρνει το Πτυχίο, Bachelor of Creative Arts από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Γουλονγκόγνκ όπου αποφοίτησε με άριστα στη σύνθεση, διεύθυνση με τους καθηγητές Andrew Ford, Andrew Schultz, David Vance,  John Wayne Dixon, μαθήματα θεάτρου και Ιταλικά. Σαν μαθητής του αρχή-μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σύδνεϋ, Stuart Challender παρακολουθεί τις πρόβες. Στη συνέχεια παίρνει το Πτυχίο, Graduate Diploma in Education (καθηγητού μουσικής), ανώτατης εκπαίδευσης από το Sydney Institute of Education του Sydney College of Advanced Education, όπου και δίδαξε σαν λέκτορας μουσικής.

Διετέλεσε επίσης και διευθυντής ορχήστρας στο Δημοτικό Σχολείο του Coogee South. Κάνει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά συμμετέχοντας στην σειρά του Australian Broadcasting Commission (A.B.C.) που τιτλοφορείται «FROM 0 Tο 9» όπου διασκευάζει και ενορχηστρώνει το Ελληνικό Νανούρισμα και παίζει πιάνο και σαντούρι. Επίσης ζητείται από τον καθηγητή του Andrew Ford που γράφει άρθρα στο περιοδικό του A.B.C. «24 Hours» να γράψει για το έργο «Άξιον Εστί» του Θεοδωράκη.

Dimitri with his Mum Maria

Τον Απρίλη παίρνει δεύτερο βραβείο στο Ελληνικό Φεστιβάλ Τραγουδιού «Αντίποδες» στην Μελβούρνη με την σύνθεση «Μάννα» και παρουσιάζεται στο πολυεθνικό κανάλι S.B.S. Τον Μάη στην τελετή για την απονομή πτυχίων του Sydney Institute of Education που έγινε στην Όπερα Χάουζ (Opera House) του Σύδνεϋ, ο Δημήτρης διηύθυνε την σύνθεσή του «Moonlight»  (Το φως του φεγγαριού) που είναι αφιερωμένη στον καθηγητή του Γκουϊντο Νικολέττι. Ενθουσιασμένος ο Πρύτανης, τον προσκάλεσε να κλείσει με την ίδια σύνθεση την ιστορική τελετή ενσωμάτωσης του Sydney Institute of Education με το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, που έγινε τον Νοέμβρη.

Dimitri in Sydney

Με εξαιρετικά το μουσικό και ακαδημαϊκό βιογραφικό του ο Δημήτρης διορίζεται τον Γενάρη του 1990 Καθηγητής Μουσικής, Νεοελληνικών και Ιταλικών στο Γυμνάσιο James Cook Boys Technology High School of Sydney και το επόμενο χρόνο του απονέμεται το Teacher’s Certificate (πιστοποιητικό του Καθηγητή) από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Δημήτρης Φωτιάδης έχει λάβει μέρος σε αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορες εθνικότητες όπως Τούρκοι, Κούρδοι και Γιουγκοσλάβοι.

Συνθέτει και ενορχηστρώνει παλιά και νέα του τραγούδια 1976-1990 για την πρώτη του Συναυλία το 1990 που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και είχε τίτλο: «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ». Διαλέγει στίχους ντόπιων ποιητών, Μαρίας Φωτιάδη, Θόδωρου Λώμη, Φωκίωνα Βούρο, Ντίνου Κοζανίτη, Βασίλη Καπρή και του γνωστού Έλληνα ποιητή Βασίλη Ρώτα.

Dimitri and Zulfu

Το 1991, συμμετείχε στις συναυλίες του γνωστού Τούρκου μουσικοσυνθέτη Zulfu Livaneli στο Συδνεύ και την Μελβούρνη.

Παρουσίασε τα τραγούδια του σε συναυλίες που διοργάνωσε με επιτυχία η Ελληνική Κοινότητα στις πόλεις Συδνεύ, Μελβούρνη και Νιούκαστλ.

Έτσι ο νεαρός Δημήτρης Φωτιάδης καταξιωμένος μουσουργός της Ελληνικής Παροικίας της Αυστραλίας μετά από πετυχημένη σταδιοδρομία στο εξωτερικό επιστέφοντας στην πατρίδα το 1994 και στη Λάρισα όπου ζει και συνεχίζει τη δημιουργία ξεκινάει σταδιακά με εμφανίσεις και συναυλίες την παρουσίαση της δουλείας του πέρα από τα σύνορα στη Κύπρο και στη Σερβία με την δικαίωση να έρχεται το  Μάιο του 2003 στη Λάρισα στα πλαίσια των ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ 2003 όπου η συναυλία του είχε τεράστια επιτυχία.

Jenny's concert

Τον Σεπτέμβρη του 2004 ιδρύει το «ΔΙΟΓΕΝΗ» Υπηρεσίες Διοργάνωσεις Πολητιστικών και Καλητεχνικων Οργανώσεων και στο κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισας, παρουσιάζει Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της αγαπημένης και αξέχαστης ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ.

Έκτοτε, συνεχίζει και παρουσιάζει τη δουλειά του σε επιλεγμένους χώρους σ’όλη την Ελλάδα με αποκορύφωμα την μεγάλη συναυλία στη Λάρισα τον Οκτώβρη του 2006, με νέα τραγούδια του «ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΟΦΩΤΟ».

Επίσης από το 2006 διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσιάζοντας την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου με την Χορωδία Αμαρουσίου στο κοινό της Λάρισας.

Το 2006 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του CD με τίτλο:
«Τα τραγούδια της γειτονιάς μας» από ζωντανή ηχογράφηση.
2007 τον Σεπτέμβρη «ΝΥΧΤΕΣ ΜΑΓΙΚΕΣ» αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη.

Τον Νοέμβρη στο Ωδείο Λάρισας, συναυλία του, «Σεργιάνι στις Καρδιές των Ανθρώπων».
2008 ολοκληρώνει το έργο του «Δροσοσταλίδες», τραγούδια και ορχηστρικά.
Το 2009 διοργανώνει τη Μπουάτ «ΑΓΡΥΠΝΙΑ».

Τον Αύγουστο παρουσιάζει στην Καρυά Ολύμπου, αφιέρωμα στους απόδημους με τίτλο «Ξενιτεμένο μου πουλί…».

Dimitri

Ο Δημήτρης πιστεύει στην ανάπτυξη της ντόπιας δημιουργίας που είναι απαραίτητη για την διαιώνιση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.